Egy kilenc tagú, külön ebből a célból felállított szakbizottság alakuló ülésével június 29-én elindult a fennállása 750 éves évfordulóját jövőre ünneplő Solymár jubileumi programsorozatának szervezése. Arról már most határozat született, hogy az ünnepi év rendezvényei az idei adventi koncerttel kezdődjenek, és kiírásra került egy embléma- illetve logópályázat is.

1266-ban kelt az az oklevél, amelyben a mai Solymár nevének az egyik legelső írásos előfordulása olvasható: ennek apropóján szervezte meg az akkori községi tanács 1966-ban Solymár 700 éves ünnepségét, jövőre pedig ugyanezen az alapon 750 éves évfordulóra készülhet a település. Az évfordulót előkészítő ötletelés már tavasszal megindult, számos aktív helyi civil szervezet bevonásával, június 24-én pedig a képviselő-testület döntött arról is, hogy a programszervezésre egy eseti szakbizottságot állít fel, az önkormányzat kulturális és közművelődési bizottságának civil delegáltakkal való kibővítésével.

Advertisement

Így a szakbizottság tagja lett, a kulturális bizottság 5 tagján felül Érchegyi László az Apáczai Csere János Művelődési Ház, Földesi János a Helytörténeti Alapítvány, illetve a jövőre 130 éves tűzoltó egyesület, Jablonkay Mária a Helytörténeti Társaság, valamint Milbich Tamás a Szépsolymár Alapítvány képviselőjeként, és az újonnan megválasztott grémium június 29-én meg is tartotta első összejövetelét.

Bár a szakbizottság csak javaslattételi joggal rendelkezik, a jelen lévő kulturális bizottsági tagok rögtön akár bizottsági határozatokat is hozhattak, így például kisebb vita után döntés született arról, hogy a szervezők azt javasolják a képviselő-testületnek, hogy az ünnepi rendezvények sora az ez évi adventi koncerttel kezdődjék, és a 2016-os Solymári Búcsú idején kicsúcsosodva, a jövő évi adventi koncerttel érjen véget. Határozat született arról is, hogy a bizottság kiír egy pályázatot a rendezvénysorozat logójának megtervezésére, erre az érdeklődő grafikusok 2015. július 31-ig jelentkezhetnek anonim módon, a nyertes logót pedig egy következő ülésen választják majd ki a szervezők, neves szakemberekből álló szakmai zsűri véleménye alapján.

A szakbizottság alakuló ülésén sok egyéb felvetést is megvitattak a jelenlévők, de ezek inkább még csak ötletszinten hangoztak el, határozat vagy állásfoglalás nem született róluk. Abban mindenki egyetértett, hogy a programok listáját úgy kell kidolgozni, hogy a nyitórendezvény után rendszeresen legyenek a településen olyan programok – az év máskor programszegény időszakaiban is –, amik az évfordulóhoz kapcsolódnak, és abban is teljes körűnek tűnt az egyetértés, hogy olyan programokra is szükség lesz, amik a gyerekeket, fiatalokat, illetve a családokat veszik célba. A civil szervezetek több különféle kiadványötlettel is előálltak a jubileum apropóján, ennek kapcsán dr. Szente Kálmán polgármester elmondta: ezek közül leginkább azok számíthatnak önkormányzati támogatásra, amelyek benyújtói mihamarabb árazott költségkalkulációt is mellékelnek a javaslataikhoz. A szervező bizottság a soron következő ülését előreláthatólag augusztusban tartja, a logópályázat beadási határidejét és a pályamunkák zsűrizését követően.

Share This Story

Get our newsletter